Tijd voor een PlattelandsTop

Tijd voor een PlattelandsTop

Het tegengaan van klimaatverandering raakt ook de landbouw. Intensieve vormen van landbouw zijn vooral in gebieden met bodemdaling uiteindelijk niet houdbaar. Er gebeurt al veel: klimaatneutrale kassen, kringlooplandbouw, groene biotechnologie. Maar er is meer nodig. De zoektocht naar een verantwoorde manier van landbouw, waarbij boeren een fatsoenlijk inkomen houden en Nederland zijn plek als landbouwexporteur kan behouden vraagt erom dat iedereen aan tafel schuift om oplossingen te bedenken.

Points

De intensieve veehouderij wordt ook wel de georganiseerde onverantwoordelijkheid genoemd. Boeren moeten zeker een normaal inkomen kunnen verdienen en dat over-produceren voor de export lijkt leuk, maar gaat ten koste van het milieu. Ook de consument moet er aan wennen dat hij iets meer betaalt voor bio producten. Ik pleit voor een High Tech Food Lab in de Hoeksche Waard, dat een geweldige akkerbouw kent en bekend tot ver over onze grenzen. Een Plattelands Top lijkt me meer dan noodzakelijk.

Een plattelands-top lijkt goed maar moet vooral ook de voedselindustrie en verantwoordelijken van detailhandel erbij betrekken. Een beloningssysteem voor duurzame landbouw is in ieder geval belangrijk en subsidiesystemen voor transformatie naar duurzame vormen.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information